Bagley Wood Road

The initial brief given to Matthew Clay Architects by the client was to design a space that brought the garden into the house. Since completing the works in 2013, our clients - and everyone who has seen the space - have been blown away by how this dream has been realised through the quality of design and craftsmanship alike. The original property did not take full advantage of the beautiful south-facing gardens but the contemporary design and subsequent construction of the slender timber, glass and steel structure brought together inside and outside spaces by giving views into the garden from all angles. Floor-to-ceiling glazing and sliding doors allow a clear opening of over 8m to be created to make the garden an integral part of the newly

created spaces. Even with these windows closed during the colder months, the view into the garden remains unimpeded; frameless ‘infinity’ glass panels at the corners of the extension blend reflection and light to link inside with outside and create an ‘outdoors in’ sensation. Within the single storey open-plan extension, four distinct areas were created - an open plan, generously proportioned kitchen, dining area, garden room and music space. One of the many finishing touches was the extensive sedum green roof which adds further insulation and makes the extension extremely thermally efficient, despite the large areas of double glazing.